Continuem treballant: JOSEP M. BALCELLS, "LA TERRA ESTÀ MALALTA"

 

"LA TERRA ESTÀ MALALTA (1): FEM-LI UNA ANALÍTICA“

P. Josep M. Balcells(*)

--Avui existeix un gran consens sobre el fet que la Terra està malalta. Per tant, caldrà fer una analítica per saber quins son els símptomes, les causes i els remeis d’aquesta malaltia. 

La presa de consciència sobre aquest greu problema ha tingut i té una repercussió diària als mitjans de comunicació i en la legislació de molts països arran, com a mínim, de de l’entrada en vigor del protocol de Kioto (1992) i de l’Acord de París sobre el canvi climàtic i l’escalfament global (2015).

En aquest context, es publica, l’any 2015, l’encíclica Laudato si´ del papa Francesc, que també va tenir una àmplia difusió. Laudato si´ (Lloat sigueu)* és un text clar i entenedor, a l’estil comunicatiu del seu autor, si bé és recomanable llegir-lo amb calma per aprofundir en el seu significat, més enllà de la repercussió mediàtica que va obtenir.

A tal fi, ens pot ajudar el paràgraf 16 del document (pàgina 14 del llibre citat) on podem trobar “alguns eixos que travessen tota l’encíclica”, literalment :  

  • L’íntima relació entre els pobres i la fragilitat del planeta.
  • La convicció que en el món tot està connectat.
  • La crítica al nou paradigma i a les formes de poder que deriven de la tecnologia.
  • La invitació a buscar altres maneres d’entendre l’economia i el progrés.
  • El valor propi de cada criatura.
  • El sentit humà de l’ecologia.
  • La necessitat de debats sincers i honestos.
  • La greu responsabilitat de la política internacional i local.
  • La cultura del rebuig i la proposta d’un nou estil de vida.

L’assumpció d’allò que tots aquests punts signifiquen en el seu conjunt, comporta un canvi de mentalitat i d’estil de vida per a tothom, una conversió que no es pot assolir sense humilitat. Una actitud humil que ens ha de portar a admetre que dins la Creació els éssers humans som una peça important, però una peça més. Déu ens va posar a la Terra com a majordoms, com a  responsables del bon govern de la casa comuna, no com els seus explotadors.

Actualment, un dels efectes més perillosos del domini i explotació de la Terra és el canvi climàtic, l’escalfament global i els seus efectes devastadors. Fins i tot una persona tan coneguda com Bill Gates, el fundador de Microsoft, i que probablement tingui una part de responsabilitat del desastre mediambiental, ha manifestat que per evitar el col·lapse total és urgent assolir el grau zero en emissions tòxiques.

En conclusió, es pot afirmar que convertir en fets palpables el canvi de paradigma que  es propugna a Laudato si´, resulta, ja, molt més que urgent, no únicament des de la perspectiva cristiana. És inajornable per a la mera supervivència de l’espècie.

Sabadell, 11 de març de 2021




"LA TERRA ESTÀ MALALTA (II):

DIAGNÒSTIC I TERÀPIA. LLEGINT L'ANALÍTICA. FRANCESC RESPON"

P. Josep M. Balcells


El P. Balcells  comença la segona part de la reflexió sobre Laudato si´ (Lloat sigueu) amb una referència a la contribució que Leonardo Boff i altres teòlegs, basant-se en la Carta de la Terra, van fer al Papa Francesc poc després d’iniciar-se’n el pontificat.

Les tecnologies són bones, però hem de vigilar moltíssim com serà la nova normalitat si prevalen de forma descontrolada. Tenim l’exemple en el desgavell de Twitter, del qual l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha hagut de donar-se de baixa.

Ens falta la sensibilitat de saber que tot el que fem té una conseqüència. El moviment d’una papallona es les antípodes té conseqüències. Els cirerers, al Japó, baten un rècord de 1.200 anys quant a anticipació de la floració. La Unió Europea treu una llei que, a fi d’afavorir la sostenibilitat, obliga a reparar electrodomèstiques durant almenys 10 anys. Tot això, que surt als diaris, no arriba a la gent, perquè no llegim ni pensem. I, és clar, no en tenim sensibilitat.

En el capítol sisè de l’encíclica el Papa diu que hem de tenir una educació, una espiritualitat i una sensibilitat ecològiques a fi de canviar el nostre estil de vida.

Estem en un món malalt: sorolls, agressivitat, contaminació ambiental, acústica, lumínica... Hem d’incloure l’aprenentatge de la sensibilitat ecològica en l’educació, en la catequesi, de forma que siguem responsables del que fem. Perquè som nosaltres els qui estem malalts i no ens n’adonem. Moviments com el de la Greta Thunberg no aconseguiran canviar res. Són els pobres els que ho canviaran tot, perquè l’ecologia ha d’integrar la justícia.

Cal fer la conversió ecològica, que és un canvi d’estil de vida. Pau VI deia que estem immunitzats contra les paraules perquè vivim en la cultura de la imatge, que ens incapacita per pensar, per estimar, perquè tot això vol temps. Hem de viure més a poc a poc.

Tots som germans: tot el que jo tinc de més l’altre ho té de menys. En aquest sentit, Fratelli tutti (2020) és la germana bessona de Laudato sí. Hauríem de viure com els apòstols. Però ens falta cor i ens sobra cap i ulls.

L’ecologia ha de ser integral (Boff li ho va dir al Papa), i globalitzadora, ha d’integrar les institucions internacionals. Només 64 països, de 200, compleixen les directrius de l’ONU quant al control d’emissions. 

L’ecologia ha de ser intergeneracional:  Jo m’ho passo bé, i els altres? Quin món deixarem nosaltres? Només pensem en nosaltres mateixos (“botellons”), en una època d’auto-referencialitat, que vol dir egoisme. La malaltia és, ja, molt profunda. Arribarem a temps d’aturar l’escalfament global? 

La gent té un desfici per menjar-se el món i, en efecte, literalment ens l’estem menjant. En l’Assemblea per l’Amazònia s’ha dit que els aborígens són els qui cuiden millor el seu hàbitat. I és que l’Occident ha malmès el món en els dos-cents anys següents a la Revolució Industrial. 

Cal, per tant, reestructurar el món per fer-lo sostenible de cara al futur. Els pobres, per exemple, no els hem de fer caritat: tenen dret a tenir unes condicions de vida dignes: feina, sanitat, educació, etc. En canvi, sobren armes. La guerra ho malmet tot, i si som germans la guerra no té sentit (Fratelli tutti).

El P. Balcells acaba la seva intervenció amb la lectura de la primera de les dues pregàries que es troben al final de Laudato si´, la Pregària per la nostra Terra, que comença: “Pare nostre que sou present en tot l’univers / i en la més petita de les vostres criatures, / vos que envolteu amb la vostra tendresa tot el que existeix, / vesseu en nosaltres la força del vostre amor / perquè tinguem cura de de la vida i de la bellesa...”

Sabadell, 15 abril 2021


____________________
Aquestes ponències formen part del grup de sessions telemàtiques que -dins l'àmbit de l'ecumenisme social- dediquem fins a final de curs 2020/21 al tema "Ecologia. Ecologistes. La perspectiva cristiana". 

12/11/20   Introducció general. Maties Serracant, ambientalista, exalcalde de Sabadell, "El repte ambiental"

10/12/20 Esglèsia de Crist de Sabadell-Comunió Anglicana a Catalunya. Daniel Sánchez, diaca, "Justícia i ecologia: la nostra oportunitat moral".

14/01/21 Església Evangèlica Baptista del Redemptor. Agustí Ribas. "Una qüestió de consciència: canviar la manera de viure per salvar la Terra”

11/03/21 Església Catòlica. P. Josep M. Balcells, escolapi. "La Terra està Malalta (1).

15/04/21 Església Catòlica. P. Josep M. Balcells, escolapi. La Terra està Malalta (2).


____________________

(*)Escolapi de llarga trajectòria i pedagog, el P. Balcells va proporcionar la primera idea per a aquest tema de debat del curs 2020-2021, a propòsit de l'encíclica Laudato si', del Papa Francesc. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BON NADAL

MN. XAVIER BLANCO, NOU PRESIDENT DEL MOVIMENT ECUMÈNIC DE SABADELL