Continuem treballant: MARTIN LUTHER KING. PREGUNTES QUE LA PASQUA RESPON

 




Preguntes que la Pasqua respon

Martin Luther King

-----

Arribem una vegada més al dia de Pasqua. I em començo a preguntar què significa aquest dia. La Setmana Santa simbolitza un esdeveniment que proporciona respostes a preguntes que han desconcertat les ments inquisitives de filòsofs i teòlegs al llarg de les generacions. Planteja preguntes bàsiques sobre l’univers, sobre la vida i sobre tots els misteris que s’hi relacionen. I la fe cristiana torna a confirmar amb paraules que ressonen entre generacions que la Pasqua té la resposta.

 

L’home és immortal? És una dels primers interrogants que ens plantegem. De tant en tant intentem trobar-ne solució. Veureu que aquesta és, en el fons, la pregunta: si un home mor, tornarà a viure? Aquesta pregunta és tan vella com els crits de l'home antic i tan moderna com un diari matutí. "Si un home mor, tornarà a viure?" És una qüestió d’immortalitat que, de vegades, volem eludir. Però, un dia, la mort envaeix la nostra llar i ens arrenca un amic devot i amorós. Un dia arribem al moment en què veiem que la nostra persona tan estimada s’esvaeix. Com va dir Carlyle sobre la seva mare: "Com l'últim cercle pàl·lid de la lluna que s'esvaeix a les profunditats del mar". 

I en aquest moment, no podem restar indiferents. No ens en podem evadir. En aquell moment, ens preguntem inconscientment pel significat d’aquesta cosa. I és que hi ha quelcom en el fons de les nostres ànimes que es revolta contra l’acomiadament per sempre. Comencem a preguntar-nos: El destí final de l’home és una cita amb la pols? L’esperit de l’home s’extingeix en la mort com la llum d’una espelma apagada pel vent? Comencem a preguntar-nos si la mort és un estat de res que ens condueix finalment a una existència sense sentit i sense realitat.

Però ara ve la Pasqua per respondre la pregunta. La Setmana Santa proclama unes paraules que tots sentirem si volem escoltar-la: que l’ànima de l’home és immortal. Mitjançant la resurrecció de Jesucrist tenim un testimoni fidedigne que aquesta vida terrenal no és el final, que la mort és només un gir en el camí, que la vida transcorre per un riu en moviment continu i que la mort és només una petita corba del riu, que aquesta vida terrenal no és més que un preludi embrionari d’un nou despertar, que la mort no és un període que posa fi a aquesta gran condemna de la vida, sinó un punt i seguit que apunta cap a l’eternitat . Això és el que diu la Pasqua. Aquest és el significat de la Pasqua. Aquesta és la pregunta a la qual respon la Pasqua: que la mort no és el final. Amén.


______________

Nota.- El text és un fragment del sermó pronunciat per Martin Luther King a l’Església Baptista de l’Avinguda Dexter, Montgomery (Alabama), el 21 d’abril de 1957. 

Versió en català: MES. Trobareu el sermó sencer fent clic aquí.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

MEMORIAL ÀLEX SEGLERS 2023

BON NADAL